zondag 4 september 2011

Majestueuze natuur

Sinds enige tijd hebben enkele gezinsleden op lange trektochten ijlere hoogtes opgezocht. In mei jl. trokken beide zoons deels rond de Annapurna in Nepal. De hoogste pas op hun tocht van 150 km was de 5.400 m hoge Thorung La. 
In augustus legde de jongste, samen met een vriend, ook de John Muir Trail in de hoge Sierra Nevada (Oost-Californië) af. Dit is een van de befaamdste trektochten in de VS. De 350 km lange route - die slechts op enkele punten toegankelijk is - loopt voortdurend boven de 2.000 meter door een ongerept berglandschap, van Yosemite National Park tot de Mount Whitney, met z'n 4.400 meter het hoogste en hoogte-punt. 
De fysieke inspanning werd telkens meer dan beloond door een adembenemende confrontatie met de majestueuze natuur. En dat brengt ons tot de fotografie: er is een fotografie die haar onderwerp in de natuur vindt. Vinden? Sterke natuurfoto's worden evengoed door bemiddeling van de technische, artistieke en creatieve kunde van de fotograaf gecreëerd. 
Ansel Adams was één van de beste Amerikaanse natuur- en landschapsfotografen. Hij was vooral thuis in het Yosemite National Park en de aangrenzende Sierra Nevada. Met een groot- of middenformaatcamera maakte hij prachtige opnames van uitstekende technische kwaliteit en vooral met een subtiele creativiteit die de majesteit van de natuur 'alle recht deed'. Een niet-spectaculaire fotografie, die ik echter zeer kan waarderen. Misschien geven onderstaande mooie beelden een idee. Banner Peak in de laatste foto is herhaaldelijk door Ansel Adams op de gevoelige plaat vastgelegd. Ik verwijs ook graag naar het Matterhornproject van Philippe Vandenbroeck.
Nabij Thorung La, Annapurna Circuit, Nepal (Foto: Jan Doise)
Evolution Basin, Kings Canyon NP - John Muir Trail (Foto: Jan Doise)
Banner Peak en Garnet Lake - Ansel Adams Wilderness - John Muir Trail (Foto: Jan Doise)

Ansel Adams: www.anseladams.com
Vandenbroeck, Philippe, Matterhorn Cervino, 150 years of Alpine history. www.blurb.com/books/2009431

Geen opmerkingen:

Een reactie posten