maandag 12 maart 2012

Standontwikkeling

Ontwikkeling van filmnegatieven is slechts één van de vele mogelijkheden waarmee fotografen hun beeldtaal kunnen personaliseren. Korrelgrootte, kantscherpte en grijstonen kunnen aangewend worden om een bepaalde emotie van een foto te versterken en/of uitdrukking te geven aan de persoonlijke 'visie' van de fotograaf. Naast duur en beweging tijdens de ontwikkeling kan ook de combinatie filmtype-ontwikkelaar een expressief effect bereiken. 
Maar dit zijn slechts technische hulpmiddelen die op zichzelf de kijker niet hoeven te boeien - net zoals de gemiddelde kunstliefhebber weinig heeft aan een discussie over types van verfborstels, verf of schilderdoek. Ik heb het er hier kort over omdat de goegemeente vaak denkt dat een foto nu eenmaal een 'objectieve weergave' van de werkelijkheid zou zijn. 
Onderstaande negatieven werden met semi-standontwikkeling ontwikkeld (Tri-X @320 ISO - Rodinal 1:100 - 60' - 10 x initieel kiepen - 3 x zachtjes na 30'). Standontwikkeling zou het contrast verzachten en subtielere grijswaarden opleveren. 









2 opmerkingen:

  1. Knappe foto's de grijstinten van nr 2 vind ik knap. Was het een echte standontwikkeling zonder agitatie?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen