maandag 21 november 2011

Project blokje om (6)

Misschien wordt de kalme Molenweg, waaraan Fluxys' buizenpark en de grote bloemenkwekerij liggen, verbreed om de dorpskom van Tildonk van zwaar doorgaand verkeer te ontlasten. Er zijn ook plannen om de Mechelse Steenweg te verbreden. Daarbij zullen, naast vele woningen, de laatste restanten van deze 'steenweg' uit de Oostenrijkse tijd - de statige volwassen eiken die er hier en daar nog staan - , moeten sneuvelen. 
Rondom ons dreigt een en ander in snel tempo te veranderen. Hybride platteland: nog intacte hoekjes, maar ook knooppunt van energietransport, vlieg- en wegverkeer.
PS1: De Oostenrijkse steenwegen waren de eerste grote modern-rationele ingreep in de eerder 'kronkelige middeleeuwse toestand': kaarsrechte wegen dwars door het platteland om de steden te verbinden. Rationeel als ze waren, hadden ze evenwel ook esthetische kwaliteiten: wat bol dwarsprofiel, met glanzende kasseien, afgeboord met eiken en grachten. Maar de wilde bebouwing, het beton en asfalt, de reclame, enz... hebben hun pracht zwaar aangetast.
PS2: Hiermee is m'n 'blokje om' ten einde gelopen. Ik weet niet of ik echt in m'n opzet geslaagd ben: heb ik een fotografische taal gevonden om m'n wat ambivalente houding t.o.v. m'n woonomgeving uit te drukken, eueuhmmm... enige twijfel.

Buizenpark Fluxys
Idem
Bloemenkwekerij
Mechelse Steenweg met hier nog enkele eiken



1 opmerking:

  1. Het in beeld brengen van jouw blokje om is zeker geslaagd.
    Bij ons zou het blokje om niet veel betekenen, maar naar mijn gevoel is het ook minder bedreigd.

    BeantwoordenVerwijderen