vrijdag 7 oktober 2011

Tallinn (7)

Een toerist die zich beperkt tot de 'bezienswaardigheden', merkt weinig of niets van de moeilijkheden waarmee het onafhankelijke Estland worstelt. In heel z'n geschiedenis tot voor de laatste WO, was het land amper 22 jaar onafhankelijk, en toen werd het door het Ribbentrop-Molotov pact heimelijk ingedeeld onder de Sovjet-Russische invloedssfeer. Nog voor de oorlog begon, trok het Sovjetleger het land binnen. Tijdens de oorlog werd het dan op de Sovjets veroverd door nazi-Duitsland, om aan het einde ervan terug bevrijd te worden door de oosterburen. De vele machtswissels met de ermee verbonden collaboraties en erop volgende repressie hebben diepe wonden geslagen. 
Doordat het land lang deel uitmaakte van het tsarenrijk en de Sovjet-Unie, heeft het nu een belangrijke Russisch sprekende minderheid (ca. 40%). Die is vrijwel onzichtbaar in het straatbeeld van het centrum van Tallinn.... tenzij op de enorme vlooienmarkt nabij het station. Daar proberen ze inkomen of pensioen wat aan te vullen met de verkoop van in de natuur geplukte kruiden, zelfgebreide sokken of bergen oude tweedehandsspullen. 
Ten westen van het station vind je nog authentieke buurten, o.a. de wijk met houten huisjes die in de jaren '30 zijn gebouwd voor de spoorwegarbeiders.
Balti Jaama Turg
Houten huizen - Kalamaja
Afscheid in de lege hotellobby

1 opmerking: