donderdag 12 december 2013

Saul Leiter (1)

Op 26 november jl. is de Amerikaanse fotograaf Saul Leiter overleden. Jammer genoeg heb ik hem vroeger niet goed leren kennen. Voor de beginnende fotograaf, die ik nog altijd ben en die op zoek is naar een persoonlijke stijl, kan zijn werk een inspiratiebron zijn: hij schilderde met foto's! Expressief en zeer humaan werk. Enkele van zijn uitspraken die ik sterk waardeer: 'I must admit I am not a member of the ugly school. I have great regard for certain notions of beauty.' Hij was ook geheel niet geïnteresseerd in carrière maken.
Uit zijn werk blijkt (nog maar eens) dat dure apparatuur, verre reizen of buitenissige projecten op zich geen voldoende voorwaarde zijn voor 'doorvoelde' fotografie. Hij foto-grafeerde grotendeels in dezelfde paar wijken van New York. Na een korte zwart-witperiode nam hij met een kleinbeeldcamera vooral kleurendia's (Kodachrome). Die kregen een standaardontwikkeling in het lab – dus zonder verdere ingrepen. Wel schijnt hij af en toe verlopen film te hebben gebruikt omwille van de kleureffecten. Leiter heeft een impressionant persoonlijke beeldtaal gevonden - het koele formeel-schone, technisch-gave en het verbluffende ver overstijgend. Voor mij heel inspirerend.
Er zijn natuurlijk geen vooraf afgebakende leerstappen die daar automatisch naartoe leiden: alleen geduldig experimenteren... met de onvermijdelijke doodlopende straatjes erbij.
Bij Steidl Verlag verschijnt binnenkort een heruitgave van 'Early Color' en wordt ook 'Early Black and White' gepubliceerd. Ik kijk ernaar uit. 
Hier nog een van zijn uitspraken: 'I don't think that misery is more profound than happiness.' Zou hij naar iemand hebben willen verwijzen?
Meer infohttp://www.gallery51.com/index.php?navigatieid=9&fotograafid=15

Geen opmerkingen:

Een reactie posten